Leukemie: voor, tijdens en na de behandelingen

Patiënt, naasten en de stamceldonor aan het woord
12 december 2011

Carolien 2.0

Carolien is trendy en verschijnt daarom, zoals dat gaat in de wereld van nu, als Carolien 2.0. Zoals Web 2.0 ontstond vanwege Social Media en de crisis ons aan Europa 2.0 helpt, zo migreerde Carolien als gevolg van leukemie naar een nieuwe versie. Een geweldige update vind ik het, welke in dit geval vooral iets zegt over de kracht die ze aan de dag legt om met de nieuwe situatie om te gaan. Het is tijd voor een releasenote, die alle aangepaste eigenschappen op een rijtje zet.

Maar voordat je op verschillen gaat letten, moet het duidelijk zijn dat Carolien nog steeds de lieve, heerlijke vrouw is die ze altijd al was. Versie 1.0 was eigenlijk al helemaal af. Gebleven is haar gevoel voor humor, grote betrokkenheid bij anderen, ontwapenende lach en geloof in haar Heer. Mocht het zijn dat je haar – om welke reden dan ook – een poos niet hebt gesproken, dan zal je je direct weer bij haar thuisvoelen.

Uitzicht 2.0
283 Ineens wordt het duidelijk dat we op een leeftijd komen, waarin veel onduidelijk wordt. Lettertjes uit de krant werden kleiner en vager. De TV wilde maar niet scherp worden en mensen die van ver kwamen aanfietsen, kleedden zich steevast in een onherkenbaar wollige outfit, die ze pas vlak voor Caroliens neus uittrokken.

Nadat ze zich een poosje met een plastic leesbril had vermaakt, zonder dat dat echt goed hielp, zochten we de opticien op. Die was er direct van overtuigd dat Caroliens ogen zich naar haar leeftijd gedragen. “Ja mevrouw”, constateerde hij koeltjes nadat ze haar geboortedatum met hem had gedeeld, “dat kunt u nu wel verwachten”. Vervolgens besteedde hij een uur de tijd om Carolien door verschillende glaasjes te laten kijken, totdat de hele wereld zich weer herkenbaar aan haar vertoonde. Inmiddels zijn we een week of drie verder en kunnen we zien welke verandering zich op haar neus heeft voltrokken. De bril staat haar goed hè?

284 Kennelijk heeft ze haar montuur zo treffend gekozen, dat velen niet durven vragen of ze een (nieuwe) bril heeft. Of ze zien het echt niet – het zou kunnen. Daarom bij deze: Carolien 2.0 heeft een mooie bril en ziet nu weer elke haar scherp. Zo haarscherp, dat ik haar gerust weer aan mijn kapsel liet beginnen om ook mij op weg naar een volgende uitvoering te helpen.

Overigens is de kans groot dat de toch vrij plotselinge achteruitgang van haar ogen, te maken heeft met de Graft versus Host verschijnselen die de laatste weken zo merkbaar zijn. De hematoloog haalt er nauwelijks zichtbaar zijn schouders voor op – als het hierbij blijft.

Kleur 2.0
Een veelgestelde vraag de laatste tijd is: “is dat je eigen kleur?”, doelend op Caroliens haar. Best een ingewikkelde vraag eigenlijk, waar het nog niet eenvoudig antwoord op geven is. De foto hiernaast is van voor Carolien ziek werd. Het is dus niet raar dat de vraag gesteld wordt: welke van de twee versies is authentiek? Wel, haarkleur 1.0 is de vroegere zomerlook – een klein beetje geholpen door een flesje, een beetje meer door de zon. Vandaag de dag vertoont ze zich aanzienlijk donkerder, is tint 2.0 wel van haarzelf?

Wenden wij ons voor de analyse van de nieuwe kleur tot de donor … [] … nu betwijfel ik of ik de aangewezen persoon ben dit vergelijk te maken. Allicht zijn er overeenkomsten te vinden; theoretisch zou het toch mogelijk moeten zijn dat Carolien nu met haar rondloopt dat op de één of andere manier herkenning tussen broer en zus oproept. Ik beperk me maar tot de mededeling dat haar huidige kapsel niet geholpen is door een kleurmiddel in welke vorm dan ook.

Cake 2.0
Over Caroliens kookkunsten heb ik mijn al eerder vol lof uitgelaten. Dat ze ook bakken kan, heb ik toen onvermeld gelaten. Vooral appelflappen en appeltaarten kwamen met regelmaat uit onze oven tevoorschijn, om vervolgens miraculeus snel weer te verdwijnen.

Cakes echter, bakte ze zelden zelf. De Lidl heeft een goed eetbare boerencake. Smeer daar een laag roomkaas op, die je aanvullend van kersenvlaaivulling voorziet en je smult zo woordeloos groots, dat je bijna niet meer aan appeltaart denkt. Tot recent een tweetal cadeau gekregen, zelfgebakte cakes onze smaakpapillen heeft weten te resetten. Cake klonk zo gewoon, inmiddels weten we dat het een waar kunstwerk mag heten.

Cake 2.0 willen we daarom ook uit onze eigen oven laten rollen. Twee prototypes zagen intussen het licht. Slechts een korte tijd zagen ze dat – dan weet je dat het een góed begin was – maar we zitten nog wel in de betafase. Een belangrijk leermoment was dat cake met bitterkoekjes een paar dagen moet staan voor je eraan begint. Dan mag het geslaagd heten, in huize Drieënhuizen gaat ‘m dat niet worden. Cake 2.0 is mede daarom nog niet helemaal af. Eigenlijk hebben we jullie hulp hard nodig: wat is het recept van de lekkerste cake? Deel het in een reactie, of als het geheim is, mag je het ook mailen …

Tante Katie 2.0
De buurt maakt duidelijk dat we aan een volgend werkje toe zijn. Het weekend nadat de Sint zijn biezen heeft gepakt verrezen overal verlichte creaties, die voor kerstboom doorgaan. Bij ons is het de taak van tante Katie om onze kerstboom op te tuigen. Tante Katie komt uit Amerika en is het onveranderde alter ego van Carolien. De personage bestaat dankzij een kerstmusical waarin Carolien twee keer de rol van de luidruchtige tante met verve vervulde. Kerstballen en de piek, die naast Jozef en Maria hun deel hadden in de musical roepen tante Katie tevoorschijn, zodra de doos met kerstversieringen van zolder komt.

285 We hadden gepland er even een weekje tussenuit te gaan, samen. Maar bij nader inzien leek het ons beter thuis te blijven. Daardoor kon tante Katie aan het werk en ik ook – er is genoeg te doen. De belangrijkste reden is echter dat Carolien, met alles waar ze in meer of mindere mate last van heeft, gewoon kan genieten van haar eigen bed.

Van 2.0 naar 1.0
Het lijkt enigszins stabiel met de Graft versus Host. Anders gezegd: de plagerijtjes blijven. De ene dag heeft Carolien er meer last van dan de andere. We moeten alert blijven, biddend en hopend dat er geen issues in Carolien 2.0 worden gevonden. Het is een wat onzeker gevoel, dat in herinnering brengt hoe we er een jaar geleden bij zaten: er was iets mis, wisten we toen, maar wat? Nu weten we meer en we hebben ook ervaren hoeveel hoop er ondanks reusachtige tegenslagen toch ook is.

Tante Katie en haar kerstboom vertellen dat we straks weer een feest te vieren hebben: de geboorte van wat de oplossing voor elke bug zou worden. De hoop in deze dagen zit ‘m er vooral in dat we ondanks alles deel uitmaken van de perfecte versie Mens. Jezus 1.0 bevat geen bug; sterker nog – ingebed in die versie is iedereen gewaarborgd voor virussen en crashes die je leven uitzichtloos maken. In Jezus 1.0 zit een voor ons ondenkbare catch-constructie, die afwijkingen al heeft opgevangen nog voor ze ontstaan. Bij Hem geen blue screen of death. Zo bezien heeft Carolien – in welke versie dan ook – een eeuwig bestaan. Zeg dat eens van Web 2.0 of Europa 2.0 …

Toch hoop ik vurig dat Carolien 2.0 nog lang zal samenwerken met Eelco 1.02, zoals we het nu kennen. Met een plakje cake 2.0 erbij.

9 Responses

 1. Jack van Baaren

  Lieve vrienden!!!!!,

  Één ding is zeker, Col. 3:3 “Want jij bent gestorven, en je leven is met Christus verborgen in God.”

  Cake bakken doe ik altijd via een pakje, da’s voor mij eenvoudig.
  Maar heb je weleens scones geprobeerd. Super éénvoudig en héééél erg lekker.

  350 gr zelfrijzend bakmeel
  1/2 theelepel zout
  25 gram witte basterdsuiker
  2 eieren
  60 gr roomboter
  karnemelk <1 deciliter

  Oven voorverwarmen.
  Electrische oven : 220 gr
  Hetelucht 200 gr
  gasoven stand 5

  meng in een kom de meel, basterdsuiker en het zout door elkaar. Meng de boter met de vingers door het mengsel totdat het eruit ziet als broodkruim.
  Doe de eieren erdoor (met de hand) en giet daarna wat karnemelk erin, minder dan 1 deciliter, zodat door het kneden een soepel deeg ontstaat. (doe je 1 deciliter karnemelk, dan word het deeg te nat, het is even uitvinden hoeveel karnemelk erin moet).

  Bestuif het werkblad en de deegroller met wat bakmeel, en rol de deeg uit tot een lap van 1 á 2 centimeter dikte.
  steek met een vormpje rondjes uit van ong 5 of 6 centimeter doorsnee en leg ze op een ingevette bakplaat of bakplaat met bakfolie. Kneed de resten deeg opnieuw, rol het uit, en steek er weer rondjes uit. Doe dit net zolang tot de deeg op is.

  Bestrijk de scones met wat melk en schuif de bakplaat in het midden van de oven bak ze 15 – 20 minuten tot ze gaar en goudbruin zijn.

  Lekker met jam en clothed cream, alleen dat laatste is niet te verkrijgen in nederland. Wat je kunt gebruiken is:
  125 ml slagroom en 100 gr. monchou.
  Klop de slagroom en mix de monchou erdoor heen.

  De scones zijn het lekkerst als ze nog warm zijn, haal de twee delen van elkaar af en smeer er wat jam en slagroom/monchou op en smullen maar.

  Als het je niet lukt, wil ik er voor jullie wel wat klaar maken!

  Succes.

 2. Mirjam

  Hier ons succesrecept: Welliswaar uit een pakje, maar heerlijk: appelkaneel cake van Koopmans. Lekker klef en een perfecte mix van appeltaart en cake. Succes! Als ik er binnenkort één maak, kon ik wel even een stukje langsbrengen.

  Liefs, Mirjam

  1. Mmmmmmmmmmm!

   En de cakejes kwamen binnen om hier niet lang de wereld in te kunnen kijken: wij hebben ze op en wat waren ze lekker! Dankjulliewel: voor het maken en het brengen. We gaan binnenkort eens kijken of we dit ook uit onze eigen oven kunnen laten rollen.

   1. Mirjam

    kHeb helaas het overschot achtergelaten in Nw. Buinen… jammer he? Fijn dat jullie ze ook lekker vonden!

 3. Brenda Bouma-Reeder

  He Carolien (en Eelco),
  Wat weer een leuk stukje om mee te mogen kijken achter jullie voordeur. En ik zie deze keer twee overeenkomsten met Esther Carlijn, de rol van tante Katie en de achteruitgang van de ogen…. De bril staat je overigens bijzonder goed! En of je nu versie 1.0 of 2.0 bent, je verandert voor ons gelukkig niet. Je bent en blijft een prettig, warm, betrokken en belangstellend iemand. Ook al heb je zorgen over jezelf, toch blijf je de rots in de branding met een extra (telefonisch) gesprekje of sta je ’s avonds aan de deur met een cadeautje! Verrassingen die erg gewaardeerd worden maar ook echt Caroliens zijn. Gelukkig lijkt de GvH stabiel en rustig. En we hopen dan ook van harte dat dit zo blijft zodat jullie deze feestdagen wel de mogelijkheid zullen krijgen om te genieten van alles wat er op jullie pad komt. Het is jullie bijzonder gegund!
  Brenda Bouma-Reeder

 4. TRUUS

  hallo Lieve Carolien en Eelco,

  Staat je goed hoor ,de nieuwe bril.
  Ik moest er vorig jaar ook aan geloven,ik heb 2.5.ja,ja!!!
  En de musical ,tante Katie,is ook bij ons in de kerk al een keer opgevoerd,erg leuke musical!!
  En eh …cake bakken…ik kook liever dan dat ik bak.
  Maar als ik iets maak vind ik het altijd wel erg lekker,zoals appeltaart uit de oven,of ,monchoutaart!!!!

  groetjes liefs Truus

 5. Natascha de Jong

  hoi juf

  Ik vind dat je er mooi uit ziet en ook een stuk jonger
  En je bril en je haar zijn ook heel mooi en daardoor lijk je zo jong. Het gaat goed met mij ook op school. Ik ben al veel beter in spelling en rekenen. Ik hoop dat je een fijne kerst hebt. Vond je ons kerst stukje van onze klas leuk?

  groetjes thomas de jong

 6. Hallo lieve mensen,

  ja dat zijn jullie!!!!!! Zo mooi Eelco, hoe je over je lieve vrouw schrijft.De liefde straalt eraf.
  Carolien wat zie je er prachtig uit met deze brillenlook.
  Hij staat je geweldig!
  En je haren helemaal toppie met of zonder kleurtje……..
  maakt allemaal niet uit het staat je super mooi.
  Geniet samen en met dierbaren van mooie momenten die je gegeven worden.

  Liefs Henny en fam.

 7. Marijke klaas

  Hoi juf Carolien,

  Ik vind de bril erg goed staan!!
  En u heeft ook erg mooi (nieuw) haar.

  Groetjes Marijke