Leukemie (AML)

Leukemie is een vorm van bloedkanker. De symptomen zijn dikwijls vaag, bijvoorbeeld een ontsteking die niet over wil gaan, waardoor we merken dat bij veel patiënten de diagnose pas na een poosje dokteren wordt gesteld.

Er zijn verschillende soorten van leukemie. Op deze pagina staat alleen iets over AML. Er zijn talloze websites die de andere vormen ook noemen en die ook gedetailleerde informatie geven. De websites waarvan wij vinden dat ze het goed uitleggen, staan in de links onderaan op deze website. Er zijn veel ervaringsverhalen op internet te vinden. Belangrijk om te weten is dat elk verhaal anders is. Als je hier gekomen bent omdat je zelf leukemie hebt: trek geen voorbarige conclusies ten aanzien van wat dat voor jou betekent. Je ziet te snel de akelige dingen in andermans verhaal.

Als je je in je vinger snijdt en er komt bloed uit, dan zag je altijd maar één rood goedje. Toch bestaat je bloed uit verschillende onderdelen. De meest opvallende zijn

  • het rode bloed, dat zorgt voor de zuurstof – de energie (als je er weinig van hebt, ben je snel erg moe);
  • de witte bloedcellen, zorgen voor weerstand tegen bijvoorbeeld een verkoudheid of ontsteking (als er iets mis is, wil een ontsteking vaak niet over);
  • bloedplaatjes, die voor de stolling van je bloed zorgen wanneer je een wond(je) hebt (zijn er te weinig, dan blijf je bloeden).

AML tast om te beginnen de witte bloedcellen aan, maar dat heeft ook effect op de andere. Per saldo zijn alle bloedwaarden te laag wanneer men gaat denken aan leukemie en van de witte bloedcellen ziet men dan teveel vroegrijpe exemplaren. Die doen hun werk niet en zitten de gezonde cellen in de weg. Bloedcellen worden aangemaakt in het beenmerg (in je botten dus): bij AML functioneert het beenmerg niet goed.

AML is een acute vorm, waarbij in korte tijd het verschil ontstaat tussen een gezonde en niet gezonde situatie. Bij Carolien denken we toch dat het al wat langer heeft gespeeld, lees daarvoor ook maar haar voorgeschiedenis. Maar per saldo slaat AML plotseling toe en vraagt ook een snelle start van de behandeling.

Als je niet behandelt kan een kleine ontsteking ernstig worden. Als ook de andere bloedcellen verdrongen of aangetast zijn, moet je hart te hard werken en loop je kans op een bloeding die niet meer stopt. Het zijn de bij-effecten die uiteindelijk levensbedreigend zijn. Een voor een gezond mens kleine aandoening kan iemand met leukemie fataal worden.