Leukemie: voor, tijdens en na de behandelingen

Patiënt, naasten en de stamceldonor aan het woord
Babykrul
23 oktober 2014

Chemo-krullen terug van weggeweest

Je kent het wel: Je bent ergens heel erg blij mee en dan raak je het kwijt of het gaat stuk. Helemaal niet leuk. Toen ik na mijn chemo en bestraling weer haar kreeg was het gelijk een flinke dos. Geen pluishaar maar een rechtsdraaiend geheel waar menigeen om moest lachen. Toen het enigszins langer werd kwamen daar kleine wat stevige krulletjes in. Ik zag dat als een cadeautje na de zware tijd. Maar na de eerste of 2e knipbeurt waren die krullen er uitgeknipt en verdwenen als sneeuw voor de zon. Jammer…. want van kinds af aan deed mijn moeder altijd haar best om haar en mijn haar te laten krullen met allerlei hulpinstrumenten. Nu had ze zelf zeer stijl haar. Ik heb, denk ik, meer het gemakkelijke haar van mijn vader meegekregen. Wanneer mijn moeder iemand zag lopen met een rijk gekrulde haardos dan zei ze altijd: “Dat haar zit op de verkeerde kop….”

Al jarenlang had ik een fijne krultang waarmee ik mijn haar stijlde. Maar in de afgelopen zomer liet ik hem vallen en hij brak in verschillende stukken. Daarna moest ik op zoek naar een nieuwe maar ik kon daar niet goed in slagen. Toen ik op marktplaats zocht vond 2 precies dezelfde krultangen als die ik jarenlang had gebruikt. Voor weinig geld bestelde ik er één. Tegelijk dacht ik: dát is goedkoop en wat fijn dat ik hem nu weer heb… maar hoe moet het dan wanneer deze ook stuk gaat? Weet je wat? Ik bespaarde zoveel dat ik die andere ook maar beter gelijk kan kopen. (hoe hebberig kan een mens zijn) Zo gedacht zo gedaan. Na een week had ik voor twintig euro twee dezelfde krultangen in huis. Ik was helemaal blij.

Ondertussen begonnen mijn afspraken op de pijnpoli en kreeg ik een nieuw medicijn tegen de neuropathie (zenuwpijn). Ik gebruik op dit moment 3 verschillende pijnstillers: Gabapentine, Morfine en Cymbalta. In onze vakantie zei ik voor het eerst tegen Eelco: “zie jij dat mijn haar begint te springen?” Eelco keek eens goed en zei: “Nee, ik zie geen verschil”. Tja, mannen zien dat niet en letten daar niet zo op maar ondertussen merkte ik wel dat er van alles op mijn hoofd gebeurde. De Cymbalta zorgt er voor dat ik de laatste maanden weer meer krullen heb gekregen. Het kan natuurlijk de combinatie zijn van alle medicijnen.

Nu ga ik niet gelijk mijn krultangen op marktplaats zetten. Maar wanneer dit doorzet en ik ze over een aantal jaren nog steeds heb kan ik misschien wel iemand heel erg blij maken met een krultang.

Hoe gaat het ondertussen. Ik ben nu 3 maanden onderweg en merk dat de medicijnen wel wat doen. Ik heb een betere 2e dag (dat is de dag waarop ik ’s avonds pas weer een morfinepleister mag plakken)