Leukemie: voor, tijdens en na de behandelingen

Patiënt, naasten en de stamceldonor aan het woord
15 april 2012

Workshop weblog bouwen en schrijven

Op 1 mei ga ik in het UMCG een workshop geven over het bouwen en schrijven van een weblog, gericht op situaties waarin mensen (ernstig) ziek zijn geworden. Dit weblog heeft Carolien en mij al veel goed gedaan: ik kon de ervaringen snel en makkelijk delen. Ik hoefde daarvoor geen hele avonden aan de telefoon te zitten of het verhaal telkens opnieuw te vertellen. Integendeel: veel mensen wisten al het laatste nieuws wanneer ze me toch aanspraken. Daardoor waren de persoonlijke contacten al snel heel wezenlijk en prettig.

Voor Carolien betekende het dat ze wist dat de grote groep volgers ook bij de tijd waren. Dat ze konden bidden voor de vragen die we op dat moment hadden. En ze kreeg veel reacties via de site. Er zijn bijzondere contacten door ontstaan: met mensen waar we al een band mee hadden, maar ook met tot dan toe onbekenden, waaronder een groep lotgenoten. Die herkenden zichzelf en hielpen meer dan eens de ervaringen in perspectief te zien.

Aanvankelijk begon de reeks verhalen als e-mail nieuwsbrief, waar zich een steeds groter wordende groep op meldde. Velen van de latere inhakers waren ook benieuwd naar de verhalen van het eerste moment. Aanvankelijk dacht ik dat het inrichten van een weblog me veel tijd of moeite zou kosten: het leek me wel leuk, maar ik ben iemand die het dan gelijk goed wil doen – daar had ik de eerste weken geen tijd voor … dacht ik.

Uiteindelijk bleek het anders te zijn: de weblog was snel ingericht, ik had al na kunnen denken over de structuur. En al doende hebben we veel ervaring opgedaan met welke informatie wel en welke niet zou worden beschreven. Deze ervaring wil ik graag delen. Toen vanuit het informatiecentrum Oncologie in het UMCG de vraag kwam of ik mee wilde werken aan een workshop “weblog bouwen en schrijven”, hoefde ik dan ook niet lang na te denken.

Op dinsdag 1 mei, om 10:00 uur, wordt in het UMC te Groningen de workshop gegeven. Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden via het UMCG zelf, zie daarvoor de website van het informatiecentrum, het bericht over de workshop.

De onderwerpen welke tenminste aan bod zullen komen, zijn:

  • hoe en waar zet ik een (gratis) weblog op – zo makkelijk als mogelijk
  • welke regels wil ik hanteren voor het schrijven – wat werkt en wat niet
  • hoe houd ik mensen betrokken
  • beantwoording van vragen, samen kijken hoe het werkt

Ik kijk er naar uit deelnemers te ontmoeten en hoop op voldoende aanmeldingen om de workshop door te kunnen laten gaan.