Leukemie: voor, tijdens en na de behandelingen

Patiënt, naasten en de stamceldonor aan het woord
19 april 2011

Stamcellen oogsten

Waar bij Carolien de artsten behoorlijk aan het ploegen zijn, is bij Willem het moment van oogsten nabij. De stamcellen worden uit het bloed geoogst met behulp van een speciale machine, het leukaferese-apparaat. Afhankelijk van de hoeveelheid stamcellen, gebeurt dit meestal op twee achtereenvolgende dagen.

Morgenochtend moet Willem zich melden op de dagverpleging Interne Ziekten, met een bochtje recht onder Carolien haar afdeling. In beide armen zal een infuus geplaatst worden. Indien de bloedvaten het niet toelaten om met voldoende snelheid bloed te onttrekken, is het noodzakelijk een catheter in een groot bloedvat in de lies te plaatsen.

Vervolgens wordt Willem gedurende 3 à 4 uren via de infusen aan het leukaferese-apparaat gekoppeld. Via het ene infuus stroomt een kleine hoeveelheid bloed naar het leukaferese-apparaat. Dit apparaat filtert de stamcellen uit het bloed, waarna het resterende bloed weer via het ander infuus wordt teruggegeven.

Na afloop van de leukaferese zijn er enkele uren nodig om de verzamelde stamcellen in het laboratorium klaar te maken voor de transplantatie. Dan kan ook pas met zekerheid gezegd worden of er voldoende stamcellen verzameld zijn of dat een tweede dag leukaferese nodig is. Als het infuus in de lies is aangebracht, blijft dit infuus zitten als er de volgende dag leukaferese plaatsvindt. Willem zal dan een nachtje in het ziekenhuis moeten blijven.

Het is niet te verwachten, maar het kan gebeuren dat het verzamelen van stamcellen uit het bloed niet lukt. Mocht dit het geval zijn dan kunnen er door middel van beenmergpuncties alsnog stamcellen worden verzameld. Deze procedure vindt plaats onder algehele narcose. Hierbij worden de stamcellen verkregen uit de heupbeenderen. Ook dan zal Willem nog een nachtje in het ziekenhuis moeten blijven.

De afgenomen stamcellen worden in het laboratorium geteld en als het nodig is gezuiverd en bewerkt. Vervolgens worden de stamcellen via een infuus aan Carolien toegediend. Ook deze toediening kan dus, afhankelijk van de afname bij Willem, op twee dagen plaatsvinden. De stamcellen vinden via de bloedbaan hun weg naar het beenmerg, waar ze vervolgens kunnen nestelen en kunnen zorgen voor een gezonde bloedaanmaak en afweer.

Morgen is het voor Carolien en Willem T-Day. Willem zet op dit moment zijn één na laatste spuit. Wat hem betreft mogen de stamcellen nu acuut bij hem geoogst worden. Hij voelt zich niet prettig. Hij heeft het gevoel dat zijn bloed in een dikke brei is veranderd. Zijn botten doen pijn en hij is moe. Algehele malaise. Natuurlijk helemaal niets vergeleken bij Carolien, maar aan mij de opdracht Willem zijn kant te beschrijven. Willem probeert niet te klagen, hij weet waar hij dit voor doet. Maar dat neemt niet weg dat hij zich inwendig ook wel een beetje zorgen maakt om zichzelf. Het is tenslotte absoluut niet natuurlijk wat er in zijn lichaam gebeurt en het voelt behoorlijk heftig.

Onze omgeving springt morgen bij om voor onze kinderen te zorgen. Op het laatste moment hebben we nog een extra beroep op een vriendin moeten doen, zodat ook alles voor onze zoon morgen goed zal verlopen. Hoe je alles ook plant, in de praktijk blijkt er altijd iets tussen te kunnen komen. Wat heerlijk dat je dan meelevende mensen om je heen hebt. Wat fijn dat mensen ook aan Willem denken in de kaartjes die Carolien ontvangt, in de reacties op de website en op de mailtjes die we ontvangen,de bloemen gebracht door een vriendin. Hartelijk bedankt!

7 Responses

 1. Henri en Truus

  Lieve Familie.
  We leven mee met jullie en bidden dat alles goed mag verlopen!
  Liefs Henri en Truus

 2. Sijke

  Respect! Zeker ook niet niks waar Willem doorheen gaat.
  Mijn gedachten zijn niet alleen bij Carolien en Eelco, maar ook bij jullie.
  Sterkte voor jullie allemaal.

  Groetjes Sijke

 3. Janna

  Willem, Margreet en kinderen: veel sterkte de komende dagen.
  Eelco & Carolien: veel rust gewenst en sterkte bij alles!

 4. Oom Nico van der Kruk (Suid Afrika)

  Baie seën en sterkte toegewenst, Willem en Margreet.

  Liefdegroete, Oom Nico, tante Ali en fam.

 5. Everdien Drieenhuizen

  Willem en Margreet,
  bedankt dat jullie je inzetten voor familie en dan nu voor Carolien en dus ook voor Eelco. Heel veel sterkte met alle spanningen over jullie eigen weg die jullie voor een zus doen, je eigen lichaam, je man. Laat vooral ook horen hoe het gaat met Willem als voor hem alles achter de rug is. Wij leven ook met jullie mee.
  groeten van Everdien Drieenhuizen

 6. Gea van der Kaap

  Diepe bewondering heb ik voor wat jullie allemaal voor je zus/schoonzus doen. Ik wens jullie heel veel sterkte in deze verschrikkelijke spannende tijd. Wij hopen met jullie mee dat de behandeling goed aan mag slaan.
  Groetjes, Gea van der Kaap