Leukemie: voor, tijdens en na de behandelingen

Patiënt, naasten en de stamceldonor aan het woord
08 mei 2012

Parel in Gods hand

Jaren geleden behandelden wij op school de levensparels. Via parels aan een armband kwam je leven en alles wat daar betrekking op heeft aan de orde. Prachtig vond ik dat. Samen met de kinderen maakte ik zo’n armband van kralen. In de afgelopen week ben ik daar maar weer eens voor gaan zitten. Ik kreeg van een vriendin hele mooie kralen en nu heb ik heb daar een bijzondere betekenis aan gegeven. Ik zal het even uitleggen:

De Godsparel (goudkleurige kraal): God zal er altijd voor mij zijn. Deze parel herinnert mij eraan dat ik nooit alleen ben. Het leven is niet hopeloos of zonder betekenis.

De stilteparel (kleine kralen): In stilte en rust kijk ik naar mijn leven; ik hoef nu niets te beslissen, niets te doen… in de ketting zitten zes stilteparels. Het is goed om je terug te trekken uit de snelheid,  drukte en lawaai van het leven.

De Ik-parel (gekeurde paarse kraal): Laat mij Uw beeld zien in mijzelf en in anderen. De ik-parel helpt mij te kijken naar mezelf zoals God naar mij kijkt: met liefde. Ik ben kostbaar, ook al ben ik beperkt en kwetsbaar. Ik ben een parel in Gods hand.

De doop-parel (blauwe kraal): Ik zeg “Ja” tegen het leven, zoals God “Ja” zegt tegen mij. Ik ben gekend en gewenst door God, precies zoals ik ben. Het water van de doop is als een stroom van vernieuwing. Een teken dat ik telkens een nieuwe start mag maken.

De woestijn-parel (bruine kraal): Zelfs wanneer alles om mij heen leeg, dor en uitzichtloos is, leef ik. De woestijn is een plaats van afwezigheid: een tijd van afzien, twijfel, strijd, gebrek en behoefte. In een woestijnperiode wordt duidelijk wat er écht toe doet om te leven.

De relax-parel (paarse kraal): Ik voel me helemaal vrij en geniet intens. Het leven gaat goed, zoals het gaat. Er is even geen moeite, geen druk. Ik voel rust en ik kan loslaten. Het zijn momenten van vrede.

De twee liefdesparels (rode kralen): Vul mij met liefde. Help mij liefde te ontvangen, in liefde te leven en liefde te geven. De eerste parel staat voor de liefde welke ik ontvang en de tweede staat voor de liefde welke ik door mag geven.

De geheimen-parels (geöliede kralen): Voor God is niets verborgen, Hij begrijpt mij. Mooie en lelijke geheimen mag ik veilig met Hem delen. Ik kan mijn zorgen, schaamte en angst delen in gebed.

De nacht-parel (zwarte kraal): Om bij het licht te komen moeten we eerst door het donker heen. God is bij mij, ook al zie ik dat in het donker niet. De zwarte parel staat voor de donkere momenten van mijn leven: angst, pijn, verdriet, teleurstelling en dood.

De opstandingsparel (zilveren kraal): De nacht verdwijnt, de morgen breekt aan. De duisternis heeft niet het laatste woord. Het is de parel van de hoop dat licht en vrijheid mogelijk zijn.

En dan komen we weer uit bij de Godsparel: we komen terug bij God. U bent overal, altijd en dicht bij mij. Uw liefde is in mij en omvat mijn leven.

4 Responses

 1. Bouke

  Beste Carolien en Eelco,

  prachtig verhaal deze parels, ik druk ze af en neem ze mee ter overdenking, de onderdelen van de ketting zijn goed om je even bij te bepalen!

  Vanaf aanstaande zaterdag 26 mei tot 2e pinksterdag doe ik weer mee met RoParun, vorig jaar had ik twee mensen mee op reis in mijn hoofd. Carolien en Cees, jij hebt het de ziekte kunnen en mogen bevechten, helaas heeft Cees het einde van RoParun 2011 niet eens gehaald.
  Dit jaar neem ik je weer mee, je staat beeld voor waar we als RoParunners voor willen lopen, fietsen en afzien. Samen met jou neem ik mijn directe collega mee, Johan. Johan kan niet meer vechten om de ziekte te overwinnen, hij kan zich alleen nog voorbereiden op wat komen gaat.
  Zo heeft iedereen wel een familielid, bekende of anderszins die je bepaald bij de loop tijdens Roparun. Wij mogen 3 dagen dag en nacht doorgaan om van Parijs (en Hamburg) naar Rotterdam te lopen. Afzien, jezelf tegen komen en geld bijeen brengen voor een heel goed doel; Roparun. wij gaan na 3 dagen weer naar huis, slapen een dag lang en gaan weer verder met ons dagelijks leven. De mensen voor wie wij het allemaal doen kunnen niet even zeggen: “vandaag even niet” daarom zal je niet horen klagen, de meeste weten wel wat de ziekte kan doen met je leven en je lijf.
  RoParun geeft geld aan projecten die ter ondersteuning zijn van mensen met kanker. Heel praktisch en vaak ook dichtbij de patiënten die aandacht, zorg en steun nodig hebben.
  Ik hoop met 275 andere teams een vanuit Parijs en 50 teams vanuit Hamburg een goede loop mee te mogen maken.

  Carolien, ik put kracht uit jouw doorzettingsvermogen.
  heel vaak zie ik gebedspunten staan op je site, mag ik vragen om nu een keer voor ons te bidden? voor de mensen die zich inzetten voor Roparun, en voor alle mensen die vechten tegen de ziekte, of er niet meer tegen kunnen vechten. Dank je wel.

  Met een hartelijke groet,
  Bouke
  (Deelnemer RoParun 2012, chauffeur van Team 19 Diakonessenhuis)

 2. Froukje deJong-van Dekken

  O lieve Caro, wat ontroer je me toch met die kralenketting…ik bewonder je dat je zo dapper en volop in Vertrouwen leeft. Ik weet niet of ik dat zou kunnen. Ik wil je gewoon even laten weten dat ik aan je denk en veel te weinig bel, mail of sms.
  Alle liefs van mij..Froukje (ook namens Jan en onze mannetjes).

  We hebben gisteren als kantoor meegedaan aan een triviantavond. De opbrengst is bedoeld voor de afdeling hematologie. Ze kunnen nu Ipads kopen om zo de patienten met thuis contact te laten houden. Een mooi gebaar..

  Dus nogmaal voor jou en Eelco alle liefs uit Lexmond.

  PS Ben vandaag in het zonnetje gezet. Ben 10 jaar bij de zaak, kreeg bloemen en mooie woorden, een brief en volgend weekend een nachtje weg naar Oostende (Belgie)