Leukemie: voor, tijdens en na de behandelingen

Patiënt, naasten en de stamceldonor aan het woord
13 juni 2011

Bloeddonordag: Duim omhoog!

Morgen is het Wereldbloeddonordag. Hieronder heb ik  informatie geplaatst over wat deze dag inhoudt.  Bloeddonordag. Ja, ik hoorde wel spotjes op de radio over een duim van chocola. Maar toen Eelco mij vorige week vertelde dat het op 14 juni Wereldbloeddonordag is en daar gelijk de vraag aan koppelde of ik daar over wil schrijven, realiseerde ik mij opeens dat Carolien natuurlijk heel erg afhankelijk is van bloeddonors. Vraag me niet hoe dat ooit langs mij heen heeft kunnen gaan. Het bloed was er gewoon altijd als Carolien het nodig had… Waarschijnlijk heb ik mij teveel gericht op stamceldonors, en dan wel op één hele lieve in het bijzonder.

Voor alle donors: mijn duim staat vanaf nu constant omhoog!
Wat is het toch geweldig dat er zoveel mensen zijn die geheel belangeloos iets afstaan om andere mensen te helpen. Niet alleen bloeddonors en stamceldonors, maar alle donors zijn helden! Wat dacht je van de kamergenote van Carolien die nu afhankelijk is van cellen uit de navelstreng van pasgeboren baby’s. Nadat haar lichaam de stamcellen van haar anonieme donor heeft afgestoten, blijkt er voor haar nog een andere mogelijkheid te zijn. Even in lekentaal gezegd krijgt zij cellen toegediend afkomstig uit de navelstreng van pasgeboren baby’s. Deze cellen hebben nog geen duidelijke functie, maar krijgen door een bepaalde bewerking de instructie mee om haar leukemiecellen te vernietigen. Reageer maar als ik het net iets te simplistisch voor stel. Ik zie nog voor me hoe ze af en toe even om het hoekje kwam kijken terwijl Willem aan de leukaferese machine lag. En hoe hoopvol zij het toedienen van de stamcellen bij Carolien heeft gadegeslagen. Zij wist dat zij de week daarna de stamcellen van een anonieme donor zou krijgen. Nu dat niet zo gegaan is zoals had gemoeten, hoop ik dat de methode zoals hier boven beschreven haar goed kan helpen.
 
Op de site van Sanquin
Onderstaande tekst kun je letterlijk vinden op Sanquin.nl. Eelco heeft al een aankondiging van Bloeddonordag gemaakt en een link aangelegd. Maar ik heb sterk mijn twijfels of jij wel op die keurig voorgeschreven linkjes klikt. Vandaar dat ik er een hapklare brok van heb gemaakt:

Nederland steekt massaal zijn duimen omhoog als blijk van waardering voor alle bloeddonors. Op 23 mei lanceerde Sanquin de website www.ilikebloeddonors.nl waarop bezoekers een digitale duim kunnen opsteken voor bloeddonors. Binnen drie dagen waren er al meer dan 10.000 ‘likes’ binnen. Bij minstens 10.000 deelnemers wordt er op Wereld Bloeddonordag midden in Den Haag een tijdelijke donormonument, een grote duim van chocolade, geplaatst. Dat is nu gelukt!

14 juni Bloeddonordag

Wereld Bloeddonordag wordt gevierd op 14 juni. Op die dag wordt om 12.00 uur door oud-journaallezeres en D66-politica Pia Dijkstra op Het Plein in Den Haag een gigantische, vier meter hoge duim onthuld, gemaakt van chocolade. Een smakelijk eerbetoon aan alle bloed- en plasmadonors die ook dit jaar weer bereid zijn om belangeloos hun bloed of plasma af te staan

Help mee

Je kunt zelf ook je mededonors ‘liken’ en de website doorlinken naar jouw pagina op Hyves, Facebook of Twitter. Ook daar zijn vast dankbare ontvangers van bloed die meedoen aan de actie. En vergeet vooral niet om de vaak ontroerende bedankjes te lezen die al veel Nederlanders speciaal voor jou achterlieten. Dat kan op de speciale site en op twitter via de hashtag #wbdd. Het ‘liken’ zoals dat in Facebook-jargon heet, gebeurt massaal. Via radiospotjes en posters worden luisteraars opgeroepen ook een duim op te steken voor bloeddonors via de speciale website. Bloeddonors liken kan ook op de Facebook-pagina www.facebook.com/sanquin. De teller blijft, ook na de bereikte 10.000 duimen, gestaag doorlopen. De stand is nu meer dan 25.000 likes. Fantastisch hoeveel mensen enthousiast op deze manier hun waardering tonen. Bron: sanquin.nl

Steek ook jouw duim op
Ik ben naar  ilikebloeddonors.nl gegaan en heb via Facebook en Twitter de link verzonden.
Ja, ik Twitter ook! Ik heb al twee volgers… Wil je ook een Twitter account, maar weet je niet hoe je dat moet doen? Kijk dan eens op mijn site Tekst& Weblog. Ik heb daar een handleiding geplaatst voor het aanmaken van een Twitter account. Handig om Eelco te volgen op Twitter en zo op de hoogte te blijven van het welzijn van Carolien. Maar je kunt het ook gelijk gebruiken om jouw allereerste tweet als een eerbetoon aan alle bloeddonors de wereld in te zenden.

Ben jij ook bloeddonor?
Carolien heeft al zoveel bloed ontvangen dat de kans groot is dat ze ook met wat HB van jou rondloopt. Dankzij dit HB heeft ze vanmiddag een mooi tochtje kunnen maken. Jouw HB gecombineerd met een Magnum schijnt bijzonder effectief te zijn. Bedankt, ook namens Carolien en Eelco!

 

3 Responses

 1. frere alpha.

  God bless my Sister.
  Dieu est avec nous en toute circonstance.
  C’est lui notre force.
  Notre Seigneur revient bientot.
  Je vous aime.
  au nom Jesus-Christ.
  Amen!

 2. Esther Kempenaar

  Hoi Margreet,
  Bedankt voor je bericht. Ik ga ook nog even liken, want ik heb een facebook account. Twitteren doe ik nog niet…. Mijn buurman wel, hij liet mij laatst zien wat er zoal getwitterd wordt. Berichtjes als, ik ga nu naar de sportschool of ik ga nu een broodje eten….. Daar wordt ik niet echt warm van. Wel van Eelco’s berichtjes! Dus voorlopig volg ik die twitterberichtjes nog maar even via het weblog! Wat ik grrag nog aan jouw verhaal zou willen toevoegen is, dat bloedgeven niet moeilijk of lastig is en zelfs (als de verpleegkundige die je prikt snel een goed bloedvat kan vinden en die dan goed prikt) nauwelijks pijnlijk. Ik zou dus nog een stapje verder willen gaan dan het liken, misschien is het een idee om allemaal eens te proberen bloedonor te worden. Als je bent geweest en het is geen succes dan heb je het in ieder geval geprobeerd! En lukt het wel? Helemaal fantastisch!

  Heel veel groetjes,

  Esther Kempenaar

 3. Everdien

  Margreet,
  bedankt voor deze mail en je vorige ik lees ze erg graag. Wij zijn jullie heel dankbaar omdat jullie donor zijn geweest. Ja jullie want je doet het samen. Zometeen ga ik een duim op steken voor alle donors!
  Groeten uit Woerden van Everdien Drieenhuizen.