Leukemie: voor, tijdens en na de behandelingen

Patiënt, naasten en de stamceldonor aan het woord
23 december 2010

Belangrijke informatie over Carolien

Omdat het me niet lukt iedereen via de telefoon te informeren stuur ik deze e-mail met daarin belangrijke informatie van Carolien. Ze is gisteren opgenomen in het ziekenhuis. Dat gebeurde met spoed. Ze voelt zich al langere tijd niet goed; het werd eigenlijk alleen maar slechter. Afgelopen maandag heeft de huisarts een volledig bloedonderzoek laten uitvoeren. Dinsdag was de conclusie dat het bloedbeeld niet goed was; er was toen al voor haar geregeld dat ze de volgende dag naar Sneek moest voor verder onderzoek.

We zijn dus gisterenmorgen naar Sneek gegaan, waar ze met voorrang is onderzocht. Tegen de avond kregen we het bericht dat het zeer waarschijnlijk leukemie betreft. Dat kan verder niet behandeld worden in Sneek, dus zijn we doorverwezen naar Groningen, waar Carolien gisterenavond opnieuw uitgebreid is onderzocht … met hetzelfde resultaat. Om er zeker van te zijn is vanmorgen een beenmergpunctie bij haar afgenomen, waar we op dit moment de uitslag nog niet van weten.

Het komt natuurlijk als een harde klap. Voor Carolien, voor mij, voor iedereen om ons heen. Naast de schrik en de onzekerheid die onmiddellijk toeslaat, is het voor Carolien zelf een bevestiging dat ze ‘toch echt iets heeft’. Vanaf de zomer had ze problemen vanwege een blaasontsteking en met de tijd sloeg de vermoeidheid steeds vaker toe en werd ze op onverwachte momenten misselijk. Mogelijk houdt dit alles hier verband mee. Bij vlagen zijn we verdrietig, heel verdrietig en op andere momenten goed in staat alles onder woorden te brengen. Carolien was gisterenavond een lichtje op de spoedeisende hulp, ondanks de vele herhaalde onderzoeken en toch wel haar grote vermoeidheid. We vertrouwen erop dat God ons op sleeptouw neemt in deze periode en hopen dat ook zo te ervaren. Daarvoor vragen we aan wie het wil voor ons te bidden.

Het ziet er naar uit dat Carolien voor tenminste een aantal weken in het ziekenhuis zal moeten blijven.

Post
Carolien ligt in het Universitair Medisch Centrum te Groningen. Het adres is

Carolien Drieenhuizen
Afdeling Hematologie, E2 kamer 86
Universitair Medisch Centrum Groningen
Postbus 11120
9700 CC  Groningen

Vermeld op de achterzijde de eigen naam en adres.

Belangrijk: dit adres gold op het moment van het schrijven van dit bericht en kan inmiddels veranderd zijn. Kijk voor actuele informatie op de pagina Postadres.

Bezoek
Voor wie haar bezoeken wil, let op het volgende:
De bezoektijden zijn van 15:00 tot 22:00 uur. Op zon- en feestdagen van 11:00 to 20:00 uur.
Het adres van het UMCG is Hanzeplein 1 in Groningen. Vanaf de A7/N7 moet je afslag 38 nemen (en vanuit het grootste deel van het land: dan links). Houd de route voor de hoofdingang aan.
Parkeren kan in de parkeergarage onder de hoofdingang. Dit is wel tegen betaling.
Het UMCG is een stad op zich. De ingang van de afdeling E2 is in de Fonteinstraat 15. Daar neem je de lift naar de 2e verdieping.
Om bij de Fonteinstraat te komen kies je vanuit de hoofdingang de linker route (langs het restaurant). Loop best wel ver door tot na de fontein en dan is het betrekkelijk snel linksaf. Het nummer hangt aan de linkerkant van de toegang naar de liften.
Vanuit de liften is het linksaf, door automatische deuren de afdeling E2 op, kamer 86 bereik je door de informatiebalie links te passeren en door te lopen tot bij een reproductie van De Kus van Gustav Klimt.

De afdeling vraagt om het aantal gelijktijdige bezoekers beperkt te houden tot 2, hooguit 3 per bed. Als er meer bezoekers zijn, dan kunnen die overigens wel even elders zitten.
Het lijkt me verstandig dat bezoeken voorlopig via mij besproken worden, maar weet wel dat Carolien en ik het zeer zullen waarderen. Geef aan wanneer je wilt gaan en ik kijk even of er velen je voor geweest zijn. We hebben er begrip voor dat de afstand voor velen groot zal zijn.
Dan is het belangrijk dat bezoekers niet ziek of snotterig zijn, mocht je ter plekke twijfelen, dan graag een mondkapje voor. Die zijn voorhanden bij de ingang van de kamer. Van iedereen die de kamer binnenkomt vraagt men de handen te reinigen met alcohol: daarvoor hangt een makkelijk te bedienen soort zeepfles met blauwe vloeistof gelijk bij de ingang van de kamer. Alle patiënten hebben een hoge vatbaarheid voor infecties, dus vragen we zorgvuldigheid van alle bezoekers.

SMS
Carolien is via SMS te bereiken. Het telefoonnummer daarvoor is bij mij verkrijgbaar. Voorlopig geldt het devies om niet zomaar te bellen: Carolien moet kunnen rusten en de komende dagen zal ze veelvuldig van de afdeling zijn. Maar een SMS is altijd gewaardeerd!

Algemeen contact
Ik zal iedereen die het wil weten zoveel mogelijk op de hoogte houden via e-mail. Bellen mag, of ik er ben, weet ik niet, maar laat eventueel een bericht achter.